El sentit de l’acupuntura

Una de les teories que dóna sentit a l’acupuntura i que explica el perquè de la seva eficiència es el principi de la correlativitat, anomenat yinyang 陰陽. Per explicar-lo podem utilitzar la imatge d’un riu… al qual li posem una barrera. Què passarà? A una banda s’hi acumularà aigua; a l’altra, la quantitat d’aigua hi minvarà progressivament.

Seria probable que, degut a les limitacions del punt de vista mantingut, hom pensés que el problema és únicament la manca d’aigua, o la seva acumulació. Però amb una perspectiva general hom comprendrà que, en efecte, aquestes dues problemàtiques no son sinó conseqüències que deriven d’una mateixa causa: la barrera.

 

 

Una cosa és allò que ens preocupa i una cosa ben diferent és la seva causa

 

Similarment, un cos humà podria presentar indicis d’acumulació de líquids en determinades zones del cos i de sequetat corporal en d’altres. Per exemple: dolors articulars amb inflamació, retenció de líquids, cames pesades i peus freds per una banda, i per l’altra, sequetat de pell, sequetat de gola, set, picor, vermellor, etc.

Coneixedors d’aquest fet, els pares de l’acupuntura no varen buscar dos remeis –l’un per hidratar, l’altre per eixugar–, sinó que van dirigir els seus esforços en el reestabliment de la comunicació entre els dos espais.

 

 

Els punts nuats

 

La idea, sens dubte genial, era que calia trobar els punts nuats i estimular-los amb la punció d’una fina agulla filiforme –o amb un altre estri–, com qui draga un riu traient les pedres acumulades al séu niu.

Per això l’acupuntura és, sense tractar-se d’un remei, un tractament tan efectiu. Al cos no li aporta ni li sostrau res, simplement ordena, comunica i mobilitza, perquè en posar en comunicació les diferents problemàtiques entre si puguin inhibir-se mútuament.

Moltes vegades el cos humà ja té el què ha de tenir, com el riu, i l’únic que fa falta és obrir comportes allí on hi ha barreres.

Així és com es promou la salut amb les fines agulles d’acupuntura.

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies