El cultiu de la vida: Una actitud respectuosa i saludable

L’antic art xinès anomenat 養生 yangsheng no consisteix només en la realització d’activitats beneficioses per la salut, com l’exercici físic o el manteniment d’una dieta adequada, i d’afegir-hi el consum de certes herbes o remeis naturals que puguin aportar quelcom convenient a un organisme en un determinat moment. El 養生 yangsheng (cultiu de la vida) va molt més enllà d’això i englova també pràctiques com els exercicis respiratoris, la meditació, les relacions sexuals realitzades amb una plena sensibilitat i, sobretot, pregona un comportament que s’adeqüi a les circumstàncies imperants en cada moment determinat.

El 養生 yangsheng, en definitiva, no consisteix en cap pràctica concreta, i encara menys aporta en un compendi de tècniques: El 養生 yangsheng és una actitud, una manera de comportar-se, una filosofia de vida, un estat de consciència. És una manera d’entendre el cos, d’escoltar-lo i d’interpretar-lo, i d’oferir-se a que aquest aconsegueixi la seva plena harmonia, com si la vida fos un objecte aliè a qui la viu, i la persona pogués posar-se a disposició d’aquesta vida que el travessa.

 

La vida és un fet físic i alhora transcendent

Posar-se al servei de la vida amb la consciència de que aquesta és quelcom que transcendeix l’individu té molts beneficis. Secundar el mandat de la vida és oferir-se a realitzar allò que aquesta proposa. Realitzar un moviment físic determinat, per exemple, pot ser beneficiós pel cos, certament, però també pot significar alguna cosa més: Pot aportar un estat de consciència atent i harmònic. Per tant, pot significar un acostament a la naturalesa més íntima de qui es belluga.

Realitzar un simple moviment o expressar un so concret poden arribar a ser accions d’una profunditat inimaginiable. Per sentir la rellevança de cada petit gest, es tracta d’observar la vida com un objecte valuós, com un fet preciós, i de disposar-se a seguir la proposta que aquesta suggereixi a cada instant, al marge d’actituds egoïques o de propostes externes intimidatòries. És a dir, es tracta de treure’s la mandra de les orelles i posar-se en disposició d’una força vital que guia cap a la seva pròpia salut, cap a la seva plena realització.

En efecte, l’art del cultiu de la vida era entès, doncs, en el periode clàssic xinès, com una pràctica espiritual. Buscar la salut és sinònim d’intentar ser un mateix.

 

L’acte propens a la salut

Les persones ens movem segons dues tendències, i totes dues són igual de naturals. Una va a favor de la vida. L’altre hi va en contra. El 養生 yangsheng és un art en tant a que persegueix la bellesa i l’harmonia del pròpi cos, i d’aquest art en fa una ciència, una disciplina de vida, perquè perquè identifica quines accions poden ser pertinents en cada moment, adequades a les necessitats d’un cos en qüestió, i ofereix maneres de comportar-s’hi en conseqüència.

Cultivar la vida significa fer-ne, dels actes que promouen la salut, un bé superior, un regal sagrat. I això no és poca cosa. El 養生 yangsheng és una via de coneixement del propi organisme i un acte d’amor cap aquest.

1 Comment
  • Més que una religió - Sufi.cat
    Posted at 16:26h, 14 Febrer Respon

    […] Si entenem que Déu és l’origen i sostenidor de la vida, el vincle que fa que tot estigui lligat, que tot sigui u, aleshores podrem convenir que de Déu només n’hi pot haver un. Si Déu és la possibilitat de l’existència, si Déu és la força que ho manté tot i ho produeix tot, aquest Déu només pot ser un, la realitat, allò que fa que la vida sigui possible i se sostingui en vida. […]

Post A Comment

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies