L’ecopuntura és una pràctica basada en el yinyang 陰陽

L’ecopuntura implica una manera de veure les coses. Aquesta perspectiva s’anomena yinyang 陰陽 i consisteix en prestar atenció a altres coses que també tenen lloc i que potser no són tingudes en compte.

Per exemple, des de la Terra podem saber que l’altra cara de la lluna també hi és, encara que no la puguem veure. I podem afirmar rotundament l’existència de la cara oculta de la lluna encara que mai arribem a veure-la. De la mateixa manera, l’ecopuntura també observa els processos orgànics amb aquesta premissa, i per això també té en compte què passa allí on no hi ha posat un focus.

L’ecopuntura llegeix els fenòmens en el marc del procés general. És a dir, entén que els desequilibris tenen lloc en el marc d’un procés que sovint passa desapercebut.

Anem a veure com es fa això d’ubicar un problema en el si d’un marc general: Visualitzeu un riu. Ara imagineu que hi posem una barrera. Què passarà? Doncs… que tindrem dos problemes! Per una banda, inundacions; per l’altra, manca d’aigua.

En funció d’on ens trobem, podrà ser que la nostra preocupació sigui l’absència d’aigua. Però si ens troben a l’altra banda aleshores potser ens preocuparà l’acumulació d’aigua. Evidentment, però, el problema no és la manca o l’excés d’aigua: el problema és la barrera. En el moment en que poguem obrir unes comportes que permetin que l’aigua flueixi de manera regular, els desordres de les dues naturaleses complementàries es començaran a resoldre d’arrel.

L’ecopuntura emmarca les seves pràctiques en aquesta òptica yinyang 陰陽. Això vol dir que té en compte la contrapart d’allò aparent, perquè els desequilibris no sempre tenen lloc allí on el problema es manifesta.

Això que li passa al riu també els passa a les persones: En un cos humà s’hi poden observar, per exemple, signes d’empantanament i fred a les parts baixes del cos –edema, dolors i inflamacions articulars, pesadesa de cames, peus freds, etc.– i, per altra banda, es poden apreciar indicis de sequedat i calor a les parts altes –gola seca, sequedat de pell, estrès, preocupacions excessives, etc.–. De vegades una forma del desequilibri ens preocupa més que l’altra, però ben sovint un problema n’amaga un altre que, de fet, pot ser-ne la solució, perquè la seva naturalesa és de signe contrari.

Quan s’observen els trastorns des de l’òptica yinyang 陰陽, es poden posar en comunicació les dues cares d’un mateix problema, i oferir-li, per tant, una solució definitiva. D’arrel. L’ecopuntura desnua nusos i en fer-ho restableix l’ordre dinàmic intrínsec que permet la plena recuperació de la salut.

2 Comments
  • Què és l'espiritualitat? (5)
    Posted at 22:57h, 20 Novembre Respon

    […] al món que contempla que l’existència és un fenomen paradoxal que se cenyeix al principi yinyang, és a dir, que es conforma per dos aspectes oposats i complementàries. Dues perspectives […]

  • La paradoxa de ser
    Posted at 14:06h, 14 Desembre Respon

    […] al món que contempla que l’existència és un fenomen paradoxal que se cenyeix al principi yinyang, és a dir, que es conforma per dos aspectes oposats i complementàris. Dues perspectives […]

Post A Comment

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies