Temps circular

La medicina xinesa i el temps circular

A casa nostra estem molt familiaritzats amb el temps lineal. Els historiadors estudien els esdeveniments en el marc d’un curs històric que progressa en el temps, i els biòlegs investiguen les espècies en un marc evolutiu que també es desenvolupa de manera lineal.

Entre una cosa i l’altra, però, de la temporalitat circular se’n parla poc, i això que és una manera d’apropar-se als fenòmens del món tan coherent, lògica i científica com la lineal: l’estiu-hivern i el dia-nit dibuixen una lògica circular que té lloc entre dos pols extrems, i aquesta mateixa lògica queda reflectida en fenòmens orgànics com ara la respiració (inspiració-exhalació), les digestions (entrada d’aliments i sortida d’excrements), la menstruació (acumulació i expulsió de sang) i un llarg etcètera.

No sé què podria tenir això de pseudo-cièntific. Els processos circulars d’anada-tornada, entrada-sortida i ascens-descens són tan evidents, demostrables i naturals com el fet que el pas del temps només avança cap endavant. ¿Quin problema hi hauria d’haver en reconèixer que més enllà de la seva dimensió lineal hi ha –com a mínim– una altra manera d’entendre el fenomen temporal?

 

Els oposats complementaris Yin-yang

La medicina xinesa explica la fisiologia a la llum d’aquest marc, el qual en xinès s’anomena yin-yang, i on yin representa un extrem i yang l’altre. Yin i yang son els punts de partida o final entre els quals tenen lloc els processos orgànics. La vida, doncs, avança endavant… circularment.

Una de les grans virtuts d’aquest marc teòric recau en el fet que els pols oposats siguin alhora complementaris. L’estiu i l’hivern, com l’entrada i la sortida de l’aire als pulmons, descriuen dues fases que es necessiten mútuament. ¿Quí podria preferir l’inhalar i avorrir l’exhalar?

En fisiologia, àmbit en el qual uns òrgans executen processos de direccions oposades –s’omplen i es buiden, es contrauen i es dilaten, s’escalfen i es refreden…–, la oposició entre contraris no és frontal, sinó d’alternança successiva, de manera que els processos de sentit contrari sempre estan en interrelació. En la naturalesa, els contraris no són com el Barça i el Madrid. Si un procés millora l’altre no empitjora, ans al contrari: Com millor funcioni un procés, millor serà també el de signe contrari. La lògica yin-yang és una lògica del win-win: com millor sigui el repòs més bona serà l’activitat, i com més lleugera sigui una entrada més fluida serà una sortida. La temporalitat circular és un dels fonaments teòrics de la medicina xinesa, que bas la seva teoria en aquesta manera d’observar els fenòmens i comptar el temps.

 

La salut: anar més enllà de les ideologies

Sembla coherent pensar que en els termes en què estem parlant no poguem tenir preferències… Però sí, tenim tendències naturals: Hi ha qui prefereix l’activitat al repòs i hi ha qui prefereix l’estiu a l’hivern, hi ha qui té afició a menjar molt i també hi ha qui té inapetència. La nostra ideologia també té lloc, encara que pugui arribar a semblar absurd, en temes que aparentment semblen lliures d’ideologia.

I aquí és on la medicina xinesa ens pot ajudar: Promoure la regulació dels processos circulars significa harmonitzar les dues fases que sintetitzen un procés complet circular, de manera que no se’n descuidi cap de les seves etapes. L’holisme de la medicina xinesa ens proposa que, allí on hi tenim una preferència, aprenguem a veure-hi una fase complementaria que és igual d’imprescindible que la que ens agrada. Els tractaments de la medicina xinesa són eines per cultivar i donar l’entitat que es mereix als aspectes que sovint descuidem.

Estimar l’organisme és avançar més enllà d’ideologies i promoure la seva vida en conjunt, perquè encara que preferim apreciar-ne alguna de les seves fases, les altres resulten igual de vitals i necessàries. Cuidar la salut significa anar més enllà de les nostres ideologies i estimar el conjunt del nostre organisme, per això la medicina xinesa es basa en el temps circular. Cuidar la salut és cultivar la vida.

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies