Les agulles que donen plaer

La sessió d’acupuntura sol agradar. Fins i tot, pot arribar a donar plaer. Ho dic ben clar perquè hi ha qui té por a les agulles, i és pensant en aquestes persones que he pensat que podria ser convenient fer aquest escrit.

La inserció de les fines agulles

A la consulta d’ecopuntura faig servir un tub-guia, que facilita que la inserció de les fines agulles sigui ràpida i precisa, pràcticament indolora. Al capdavall, però, no és rellevant si la inserció és realment indolora o no ho és, perquè dura un nanosegon. El més important és que una vegada posada, comença a generar sensacions agradables. Aquí comença el procés terapèutic i aquest no està dissociat de les sensacions agradables.

Les fines agulles donen plaer perquè curen, simplement. O dit al revés, si curen és perquè també donen plaer. La salut no està dissociada del plaer. La curació té lloc des del precís moment en què l‘acupuntor insereix una fina agulla d’acupuntura al pacient, i per això, si és curativa, també ha de resultar agradable: L’acupuntura és beneficiosa per la salut, i això, naturalment, se sent.

Salut equival a benestar

La sensació del pacient és bona justament perquè el tractament consisteix justament en això: en aportar-li benestar. És cert que per un moment la punxada pot ser lleugerament dolorosa –no serà tant, perquè es tracta d’una agulla fina com un cabell–, però a partir del moment que la pell l’envolta comença a despertar sensacions agradables.

I és per això que són curatives, repeteixo: La curació i el plaer no estan deslligades. En la medicina xinesa –i crec que des del punt de vista subjectiu del pacient, també– salut equival a benestar. Per moments, és cert que l’acupuntura pot resultar-nos una mica molesta, però, igual que el massatge, els beneficis que ens aporta compensen amb escreix la molèstia ocasionada. Les molèsties sempre són mínimes i precedeixen l’arribada del plaer. Si per alguna raó un dolor s’incrementa, és perquè se li està donant sortida, i al cap de pocs minuts aquest dolor segurament haurà marxat.

La salut no és la mera activitat fisiològica dels òrgans, la salut també és una cosa que se sent, que es nota, que es percep… i es percep de mil maneres diferents: en forma de lucidesa, d’obertura dels sentits, de concentració mental, de brillantor en la pell i en la mirada, de respiració calmada, de confort físic, etc. Durant la sessió d’acupuntura el pacient experimenta moltes d’aquestes sensacions. És justament pel fet que es comença a sentir bé que s’adona que, probablement, aquella sessió estarà tenint un efecte beneficiós per a la seva salut.

La sensació subjectiva del pacient, un indicador clau

Un acupuntor sap que si la sensació del pacient durant la sessió és agradable, és que la cosa va per bon camí. Les impressions subjectives del pacient no són una qüestió secundaria. Al contrari, són la raó per la qual l’acupuntor treballa. Si l’acupuntor fa acupuntura és perquè el seu pacient es trobi millor.

L’acupuntor, per tant, i si em permeteu ho diré d’aquesta manera, tracta la salut més que la malaltia. Amb l’acupuntura desperta la salut, l’activa. La feina de l’acupuntor serveix per incrementar la salut, per esperonar-la, i és així com la malaltia remetrà.

Es tracta de la salut

No és que el tractament vagi dirigit, directament, a lluitar contra cap malaltia, perquè es tracta d’un tractament que no empra remeis, i la lògica del seu funcionament no és la mateixa lògica dels tractament que se serveixen d’uns productes amb unes propietats determinades i uns principis actius específics.

L’acupuntura no funciona així. L’acupuntura funciona com ho fa la psicologia o com ho fa la fisioteràpia: alliberant tensions de l’organisme, posant les coses a lloc, activant les capacitat auto-curatives de l’organisme, posant les coses a lloc, etc. sense necessitat de donar-li un remei. L’acupuntura, com altres teràpies, posa en ordre.

Es tracta de redreçar la salut. Aquest és l’objectiu, i si el tractament acupuntural va dirigit a promoure la salut, és perquè dóna plaer o, a la inversa, dóna plaer i aporta salut. No sabria dir què va primer.

Crec que és rellevant explicar això del plaer, perquè si el plaer és un indicador de salut, promoure la salut ha de ser una cosa agradable. Si vols sentir-ho no dubtis a fer una consulta. L’ecopuntura hi és per ajudar-te.

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies