Un argument posava en dubte la inherent bonesa de la naturalesa humana - Ecopuntura

El yin yang dels nostres cossos: a l’inrevés que el del gran dao

Dos xinesos discutien, deu fer uns dos mil cinc-cents anys, sobre si la naturalesa humana era intrínsecament bona o dolenta. Un d’ells, molt convençut de si mateix, explicava amb fermesa perquè creia que la forma del cos humà contradeia les misterioses regles de l’eternitat celeste.

–Així que creus que tenim un cos imperfecte… –Va dir el seu company per donar a peu a l’estranya argumentació que volia escoltar.

–Certament… Els nostres cossos estan fets ben bé a l’inrevés que el gran dao! I això és així perquè sigui cadascú de nosaltres qui faci l’esforç de redreçar-lo.

–Caram. ¿I podries explicar-me, si us plau, com és que està al revés, aquest nostre cos humà?

–I tant. Anem per parts. Fixa’t bé en la meitat superior de l’organisme. Amb el pas dels anys, i a mesura que els desordres comencen a fer acte de presència, es fa palès que la naturalesa d’aquests trastorns és la del foc, que tot ho crema amb fervor: Ja es tracti de problemes amb les digestions, d’alteracions del cor o els pulmons, ja sigui per mals de cap o del coll, les patologies que sofreixen les parts altes solen produir-se per una tendència excessiva a l’acceleració, a l’ascens i a l’escalf. Mals de panxa, palpitacions, ofecs, febre, infeccions als òrgans dels sentits, pensaments excessius, insomni, etcètera, etcètera, són trastorns que recorden l’impuls destructiu de les flames. La part alta del cos és yang 陽, i el yang 陽 tendeix a pujar

Per contra –va prosseguir sense deixar que el seu amic obrís la boca–, la meitat inferior del cos, cada vegada més i més, recorda la seva tendència natural al descens, al fred, a l’alentiment dels processos que hi tenen lloc… i demostra així la seva naturalesa aquosa original: dolors articulars deguts a empantanaments d’aigua, pesadesa a les cames, inflamacions vasculars, incontinència urinària, peus freds, etcètera. La meitat inferior del cos és yin 陰, i el yin 陰 tendeix a a baixar.

–I així doncs, ¿el cos humà és contrari a tota regla?

–Invertit com un mirall. És contrari a les lleis de l’eterna meravella. De manera que també ho és a les de la longevitat, i fins i tot de la salut, que s’expressen quan el foc es col·loca per sota de l’aigua, i no per damunt seu. ¿Com es prepara, sinó, un brou ben nutritiu? Cal posar l’olla sobre del foc, ¿oi? Això sí que allarga la vida!

Si el yang 陽 fos a baix, amb el seu ascens podria escalfar el yin 陰. Si el yin 陰 fos a dalt, amb el séu descens podria refrescar a baix. Però no. Resulta que tenim allò calent a dalt, i allò calent tendeix a pujar, i que tenim allò fred a baix, i allò fred tendeix a baixar. La nostra vida, lluny de tendir a la unió, a la sincronia de les diferents rítmiques que hi conviuen –o, com a mínim, a promoure una harmònica convergència del conjunt dels processos–, tendeix a separar el dalt del baix i la superfície del nucli. Per això m’entrego a l’acupuntura i exercito el meu cos amb una gimnàstica terapèutica peculiar –va prosseguir a la vegada que va començar a bellugar-se d’una manera estranya–: moc els braços a poc a poc de dalt a baix per calmar les presses, i ràpidament els torno a dur cap amunt, a contracorrent, per fer pujar les pesades aigües. Després els moc de fora cap endins, tibant cap a un centre imaginari, fent gestos per acumular l’energia que tendeix a dispersar-se, i subtilment m’obro de dins cap enfora per deixar sortir els cúmuls que obstrueixen les vies de pas.

Finalment, m’aturo i deixo les mans calentes sobre el baix-ventre. En pocs segons he aconseguit escalfar l’interior i he refrescat la superfície. Aleshores camino, sense pressa però sense aturar-me, i recordo l’etern curs del dao 道. Em bellugo tot procurant frenar la meva inevitable tendència a la mort, sense per això negar el què ja sé d’antuvi: que la meva naturalesa és imperfecta perquè no sóc pas jo qui ha d’encarnar l’eternitat… doncs ella m’espera, però allà on ja no sóc jo.

2 Comments
 • Marta Carbonell
  Posted at 08:35h, 16 Març Respon

  Preciós de veritat i molt educatiu!!!

  • Arnau Oliveres Kunzi
   Posted at 15:34h, 20 Març Respon

   Moltes gràcies, Marta.

Post A Comment

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies